Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Συνέντευξη Firewind

Interview Firewind

GUS G

22/04/2007

Οι Firewind εδώ και κάτι χρόνια προσπαθούν να πείσουν εμάς τους πατριώτες τους ότι δε βρίσκονται τυχαία σε αυτή τη θέση. Εμένα προσωπικά με πείσανε για τα καλά από την προηγούμενη κυκλοφορία τους, “Forged By Fire”. Αν δεν έχει πειστεί το Ελληνικό heavy/power metal κοινό από το “Allegiance”, κακό των κεφαλιών τους! Πολύ απλά δεν θα είναι σε θέση να κρίνουν κανένα group απ’ τον χώρο που πρεσβεύει αυτό το θηρίο που λέγεται Firewind, οι όποιοι γύρισαν από παγκόσμια περιοδεία και ο mainman της μπάντας Gus G. Δεν μας αρνήθηκε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης.

The Coroner: Illusion

Το Madrigal χαιρετάει από τον καυτό νότο! Κώστα, τι νέα απ’ τους Firewind?

Gus: Μόλις τελειώσαμε το δεύτερο σκέλος της παγκόσμιας περιοδείας μας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία μαζί με τους Angra, στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας Αγγλικό headline με support τους Grand Magus και τελειώσαμε μ’ ένα πολύ πετυχημένο headline show στην Αθήνα μπροστά σε 1500 οπαδούς μας.

Είσαι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα πορεία του Allegiance?

Gus: Ναι, πάρα πολύ. Πούλησε πολύ παραπάνω από το προηγούμενο μας άλμπουμ Forged By Fire και γενικά περιοδεύσαμε ασταμάτητα για το νέο μας άλμπουμ και αυτό έφερε αποτελέσματα.

Πιστεύεις ότι το Allegiance είναι ένα σημαντικό βήμα για τους Firewind στον δρόμο για την καταξίωση τους στο μεταλλικό σανίδι.

Gus: Βεβαίως! Κατά την γνώμη μου το Allegiance ήταν το breakthrough άλμπουμ μας και αυτό που μας εδραίωσε στην παγκόσμια μεταλλική σκηνή.

Στη δισκοκριτική μου έγραψα ότι το νέο σας άλμπουμ θα το έβαζα ανάμεσα στον Dio, τους Europe, τους Accept και τους Helloween στη δισκοθήκη μου, με βάση τις επιρροές. Συμφωνείς?

Gus: Ναι γιατί όχι? Έχουμε επηρεαστεί λίγο πολύ από όλους αυτούς που ανέφερες. Και από πολλούς άλλους βέβαια…

Πες μου λίγα λόγια για τους στίχους, σε τι αναφέρονται? Έτσι, σε γενικά πλαίσια…

Gus: Κυρίως για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα μας και για τα συναισθήματα μας όπως είναι η αγάπη, η προδοσία, το στρες κτλ.

Φαντάζομαι ότι απαλλάχτηκες από το stress και την κούραση όταν έγραφες το “Allegiance” μιας και δεν έχεις υποχρεώσεις με άλλες μπάντες. Προτεραιότητα είναι οι Firewind από εδώ και πέρα?

Gus: Όχι, εδώ και καιρό προτεραιότητα μου είναι οι Firewind! Απλά μου πήρε λίγο καιρό για ν’ απαλλάγω από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου με τα άλλα group.

Μέσα στο άλμπουμ έχεις συνθέσει και ένα instrumental κομμάτι, ονόματι Before the storm το όποιο μου θύμισε αρκετά Gary Moore και Malmsteen. Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις ένα instrumental άλμπουμ? Πότε ένας κιθαρίστας θεωρείτε βιρτουόζος κατά την γνώμη σου?

Gus: Ναι, το έχω σκεφτεί για ένα instrumental άλμπουμ και θα το πραγματοποιήσω κάποια στιγμή όταν βρω χρόνο. Ένας κιθαρίστας είναι βιρτουόζος όταν το παίξιμο τους είναι ολοκληρωμένο απ’ όλες τις απόψεις. Η τεχνική του κατάρτιση σε επίπεδα που ν’ αγγίζουν την τελειότητα(both lead και rhythm playing), να έχει το σωστό feeling και οι νότες να μπορούν να αγγίζουν και να συγκινούν τον ακροατή.

Ποιες οι διαφορές του “Forged by fire” και του “Allegiance”?Πιο ώριμο μου φαίνεται το νέο άλμπουμ…

Gus: Πολλές οι διαφορές. Καταρχήν άλλος τραγουδιστής και άλλος drummer. Επίσης, η προσέγγιση ήταν διαφορετική ως προς τη σύνθεση, την προπαραγωγή και την ηχογράφηση. Όσον αφορά την σύνθεση των κομματιών ήταν ομαδική προσπάθεια, με κύριους συνθέτες τον Bob και μένα. Επίσης ο Mark και ο Apollo είχαν και αυτοί αρκετό input. Ήταν η πρώτη φορά που προβάραμε στο studio όλο το υλικό και δουλέψαμε τις λεπτομέρειες πριν μπούμε στο studio και αυτό βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στο τελικό άκουσμα. Όπως επίσης ήταν και η πρώτη φορά που κάναμε την παραγωγή εξολοκλήρου σ’ ένα studio και όχι σε 3-4 όπως στο παρελθόν.

Διάβαζα σε ένα περιοδικό ότι παράτησες το Berkley και πήγες στη Σουηδία για να παίξεις αυτό που γουστάρεις. Μπορείς να μου διηγηθείς με λίγα λόγια την ιστορία από την αναχώρηση σου από τη Σαλονικα και την κατάληξη σου στη Σουηδία?

Gus: Τα έχω πει χίλιες φορές και πιστεύω ότι ο κόσμος γνωρίζει λίγο πολύ την ιστορία μου. Χωρίς να πω λεπτομέρειες, πήγα στο Berkley με σκοπό να βρω τα άτομα που θα πλαισίωναν την μπάντα μου. Δεν ήμουν τυχερός σε αυτό ούτε στο Berkley αλλά ούτε και κατά την παραμονή μου στην Αμερική. Το 1999 πήγα μαζί με τον Μάριο Ηλιόπουλο(Nightrage ex-Exhumation) στη Σουηδία ενώ αυτός θα ηχογραφούσε το άλμπουμ του με τους Exhumation. Εκεί γνώρισα τον Fredrick και δημιουργήσαμε τους Dream Evil λίγες βδομάδες αργότερα. The rest is history…που λένε…

Πες μου λίγα λόγια για τη συνεργασία σου με τον Nordstrom. Για μένα είναι ένας από τους διαμορφωτές του μελωδικού Σουηδικού ήχου. Σε βοήθησε πολύ η συνεργασία σου με τον Fredrick, έτσι?

Gus: Ο Fredric είναι πλέον θρυλικός παραγωγός με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ναι, με βοήθησε πάρα πολύ και πίστεψε σε μένα από την αρχή. Έμαθα πολλά απ’ τον Fredrick και έχτισα το όνομα μου δίπλα σε αυτόν.

Καινούρια μέλη βλέπω. Για τον Mark Cross γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με την Power metal σκηνή. Φωνάρα ο Apollo!Ποιες οι περγαμηνές του? Ειδικά στο Ready To strike μου θύμισε πολύ Dio.

Gus: Άλλοι λένε Coverdale, άλλοι Dio. Ο Apollo είναι επηρεασμένος και από τους δυο αλλά και από τραγουδιστές όπως ο Chris Cornell. Και ο Apollo και ο Mark έφεραν input στο group και ακουγόμαστε ποιο δυνατοί και πιο φρέσκοι από ποτέ. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαστε μια μπάντα και στο studio αλλά και στο live.

Ποιες οι εμπειρίες σας από την Γιαπωνέζικη και Βρετανική περιοδεία σας? Πες κανένα τραγελαφικό γεγονός…

Gus: Πολλές και διάφορες. Περάσαμε φανταστικά τον τελευταίο χρόνο να περιοδεύουμε με μπάντες όπως οι Dragonforce και οι Angra. Παίξαμε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο και πήγαμε σε 16 χώρες μέχρι στιγμής. Αστείες φάσεις πολλές, τώρα δε μου έρχεται κάτι συγκεκριμένο όμως…

Πιστεύεις ότι το marketing και το merchandise στις εκτεταμένες μορφές τους, μπορούν να ωφελήσουν ή να βλάψουν ένα group?

Gus: Σίγουρα το over exposure είναι κάτι που πρέπει να έχουν όλοι οι καλλιτέχνες στο μυαλό τους. Αλλά για κάποιες μπάντες που είναι τεραστίου βεληνεκούς, πολλές φορές δεν έχουν και άλλη επιλογή, είναι πέρα απ’ τον έλεγχο τους. Μπάντες όπως οι Metallica, οι Slipknot είναι μεγάλα corporation και δουλεύουν πολλοί άνθρωποι γι’ αυτούς. Είναι αδύνατον να έχουν υπό τον έλεγχο τους το Merchandise τους για παράδειγμα.

Ποιες νομίζεις ότι είναι οι αιτίες που στην Ελλάδα ελάχιστα group μπορούν να προχωρήσουν, ενώ έξω μπορούν περισσότερα?

Gus: Είμαστε μια χώρα που όλοι πίνουμε καφέ και κάνουμε βόλτες όλη μέρα γιατί έχουμε καλό καιρό. Οι Γερμανοί και οι Σουηδοί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και είναι κλεισμένοι στο σπίτια τους και γράφουν μουσική. Είμαστε επίσης τεμπέλης λαός και υπερβολικά περήφανοι και ξερόλες. Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι εύκολο για μια μπάντα από την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα πλάνο για το πώς θα κινηθεί και πως θα χτίσει το όνομα της.

Αυτά από μένα και το Madrigal, Gus. Συνεχίστε ακάθεκτα αυτή την τρελή πορεία που χαράζετε, μας έχετε συμπαραστάτες. Ένα μήνυμα προς τα group που τώρα ξεκινάνε την καριέρα τους…

Gus: Να έχουν στο νου τους πως είναι δύσκολοι καιροί για νεοφερμένες μπάντες, όμως να μην το βάζουν κάτω. Να πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και αργά ή γρήγορα θα βρουν τον δρόμο τους. Σ’ ευχαριστώ για την συνέντευξη, stay metal!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου