Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Συνέντευξη με Nightrage

NIGHTRAGE INTERVIEW
Μάριε, Πως πάνε τα πράματα με τους Nightrage?
Αυτή την στιγμή έχουμε κάνει ένα tour στην Ευρώπη, γενικά η μπάντα παίζει αρκετά live και προσπαθούμε να προωθήσουμε το καινούριο μας album “A new disease is born” μέσα από tours και συναυλιακές υποχρεώσεις.
Είσαι ευχαριστημένος από την τελευταία σας κυκλοφορία ονόματι “A new disease is born”?
Ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος. Πιστεύω ότι κυκλοφορήσαμε ένα album με το όποιο θα ασχολείτε ακόμα περισσότερος κόσμος με τους Nightrage. Εισάγαμε κάποια νέα στοιχεία όπως καθαρά φωνητικά και η παραγωγή είναι πιστεύω η καλύτερη που έχουμε πετύχει σαν μπάντα.
Εμένα προσωπικά μ’ άρεσε πιο πολύ από το πρώτο σας άλμπουμ. Τι διαφορές μουσικής φύσεως εντοπίζεις μεταξύ του “A new disease is born” και του πρώτου σας άλμπουμ?
Πιστεύω ότι είναι πιο ώριμο το νέο album. Οι Nightrage έχουν βρει τον ήχο τους και έχουν προσεγγίσει νέες μεθόδους. Πιστεύω ότι η μπάντα είναι πιο έμπειρη και γενικά όταν γυρνάμε στο σπίτι ξέρουμε τι θέλουμε από τον ήχο μας.
Θα μείνω για λίγο στο πρώτο άλμπουμ. Γιατί ο άπιαστος πια Gus G. και ο κορυφαίος Tomas Lindberg αποχώρησαν απ’ τη μπάντα?
Ήταν κάτι που το περίμενα να σου πω την αλήθεια, έτσι ήταν και το deal που είχαμε με τα παιδιά από την αρχή, ότι ήταν κάτι σαν sessions στους Nightrage.Φυσικά πιστεύω ότι βοήθησαν πολύ την μπάντα, κάνανε αρκετό κόσμο να στρέψει τα βλέμματα του προς τους Nightrage. Αλλά νομίζω και με το τρίτο album οι Nightage απόδειξαν ότι έχουν δικό τους κινητήριο μοχλό. Δηλαδή πιστεύω ότι ήμουν εγώ που έκανα όλη την δουλειά(έγραφα στίχους και μουσική) και γενικά ήμουν αυτός που κινούσε τα νήματα στη μπάντα. Εν κατακλείδι, δε νομίζω ότι έχασε τίποτα η μπάντα χάνοντας δυο πολύ αξιοσέβαστους μουσικούς.
Μπορείς να μου πεις δυο λόγια για τα νέα μέλη?
Ναι έχουμε τον Henrik ……. ;έχουμε τον Alex Svensson στα drums ο οποίος είναι ένας πολύ καλός μουσικός από το Gothenburg. Και έχουμε και τον Jimmy Strimmer στα φωνητικά ο οποίος αντικατέστησε επάξια τον Thomas Lindberg.
“A new disease is born”, ποια είναι η νέα ασθένεια που γεννιέται, αναφέρεσαι σε κάτι συγκεκριμένο? Ποιες είναι οι πήγες έμπνευσης σου στιχουργικά?
Πιστεύω ότι με αυτό το album αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι οι Nightrage είναι εδώ και επανέρχονται με ένα ακόμη καλύτερο album. Στιχουργικά καταπιανόμαστε γύρω από τη σκοτεινή φύση του ανθρώπου και ειδικότερα πως κάποιες καταστάσεις επηρεάζουν τη ζωή σου μέσα στην κοινωνία που ζούμε. Γενικά είναι πολύ ανθρώπινοι οι στίχοι και πιστεύω ότι δέχομαι επιρροές που μου συμβαίνουν στη δική μου ζωή.
Από περιοδείες πως τα πάτε? Μπορείς να μου πεις κανένα τραγελαφικό γεγονός?
Μόλις τελειώσαμε ένα tour στην Ευρώπη, το οποίο πήγε αρκετά καλά. Γενικά η ζωή στο δρόμο είναι αρκετά δύσκολη όπως θα ξέρεις αλλά εμείς το διασκεδάζουμε γιατί θέλουμε πραγματικά να παίζουμε την μουσική μας και να κερδίζουμε καινούριους οπαδούς κάθε μέρα.
Εσύ και ο Gus G. είστε από τους πρώτους που ανεβήκατε σε αυτή την παραγωγικότατη Σκανδιναβική χώρα από Metal μπάντες. Πως ήταν πρώτα τα πράματα εκεί για σένα και τι δυσκολίες αντιμετώπισες?
Αντιμετώπισα πάρα πολλές δυσκολίες στο θέμα της επιβίωσης. Τον πρώτο χρόνο που πήγα στη Σουηδία δούλευα, έπλενα πιάτα σ’ ένα εστιατόριο για να επιβιώσω. Η ζωή ήταν πολύ δύσκολη, είχα αλλάξει έξι φορές σπίτι σ’ ένα χρόνο. Γενικά πέρασα πάρα πολλές δύσκολες στιγμές αλλά πότε δε το έβαλα κάτω γιατί είχα βάλει σκοπό να πετύχω αυτό το όνειρο με τους Nightrage, δηλαδή να κάνω μια μπάντα στο Gothenburg στη Σουηδία και από εκεί να ξεκινήσει τα πρώτα βήματα της. Πιστεύω ότι το πέτυχα αυτό και έχουμε πολλά πράματα να κερδίσουμε με πολύ σκληρή δουλειά.
Σε παρακολουθώ από τότε που είχες τους Exhumation και είχατε κυκλοφορήσει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της Ελληνικής death metal σκηνής ονόματι “Traumaticon”. Ποίες ήταν οι αιτίες που το διαλύσατε?
Πιστεύω ότι τα άτομα που αποτελούσαν την μπάντα –κάποια απ’ αυτά- ήταν αναξιόπιστα και είχαν αντιεπαγγελματικό χαρακτήρα και δεν είχανε πάρει την μπάντα τόσο στα σοβαρά. Αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος που διέλυσε η μπάντα. Δεν υπήρχε και η φλόγα, είχανε κουραστεί κάποια άτομα μέσα στην μπάντα και δεν θέλανε να συνεχίσουν να κάνουν αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι ήταν υγιές που διέλυσε η μπάντα και συνέχισα εγώ τον ήχο της μπάντας και το όραμα σε μια άλλη μπάντα, στους Nightrage.
Τι έχει η Σουηδία και δεν το έχει Ελλάδα όσον αφορά το Metal? Γιατί όσον αφορά πληθυσμιακά έχουμε το πάνω χέρι σχετικά με τις Σκανδιναβικές χώρες ξεχωριστά. Πως εξηγείς σε σύγκρισή με την Σουηδία την κατάσταση στη χώρα μας?
Κοίταξε στη Σουηδία υπάρχει Music Business, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Γενικά υπάρχει staff για το metal, υπάρχουν ιατρικά βοηθήματα και studio. Γενικά η νοοτροπία είναι πολύ διαφορετική, είναι πολύ ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι. Δεν ακούνε μόνο ένα είδος μουσικής. Σαν χώρα είναι πολύ ανεπτυγμένη και έτσι βοηθάει την ξένη μουσική να προχωρήσει με πιο γοργά βήματα.
Ποια είναι η γνώμη σου για τον Πατέρα της μελωδικής death metal σκηνής, Fredrick Nordstrom?
Είναι ένας από τους καλύτερους παραγωγούς, έχω κάνει τέσσερα album μαζί του –δυο με Exhumation και άλλα δυο με Nightrage- Πιστεύω ότι είναι αυτός που έβγαλέ προς τα έξω έναν πιο μελωδικό ήχο στις κιθάρες μαζί με τα άγρια φωνητικά και τα άγρια riffs στις κιθάρες. Για μένα είναι ένας από τους καλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.
Πως βλέπεις το μέλλον για μπάντες όπως Dark Tranquillity, In Flames και Arch Enemy?
Εντάξει, πιστεύω ότι υπάρχει δημιουργικότητα από όλες αυτές τις μπάντες αλλά νομίζω ότι έχει χαθεί το παλιό feeling που υπήρχε στη δεκαετία του ’90 όπως οι At the gates και οι Dissection. Οι Arch Enemy έχουν ακόμα την φλόγα.
Ζούμε στην εποχή που η μεταλλική μουσική βιομηχανία έχει εθιστεί στο υπέρμετρο merchandise και marketing. Πιστεύεις ότι έχει αντίκτυπο αυτός ο εθισμός πάνω στην τέχνη?
Πιστεύω ότι έχει και νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο κάποιες μπάντες χάνουν το νόημα. Πιστεύω ότι ξεκινάς να παίζεις ένα είδος μουσικής επειδή το αγαπάς. Σύμφωνα με το συναίσθημα παίζεις μουσική και όχι με το τι θα πουλήσεις.
Λοιπόν Μάριε, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο που μας διέθεσες. Πιστεύω ότι εσύ, ο Gus G.,ο Δημήτρης των Mystic Prophecy και ο Γιώργος των Nile πήρατε τις σωστότερες αποφάσεις για να προχωρήσετε μουσικά. Τα τελευταία σου λόγια για τους αναγνώστες του Madrigal και τους ακροατές των Nightrage…
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα και γενικά όλους τους Έλληνες οπαδούς μας για την υποστήριξη και θα θέλαμε να κάνουμε ένα πολύ καλό show σήμερα και να ευχαριστήσουμε όλους τους Nightrage φίλους μας. Ένα special show για τους Nightrage σήμερα μιας και είναι η πρώτη φορά που παίζουμε στην Ελλάδα. Γενικά, ελπίζω ν’ αρέσει το νέο μας album στους Έλληνες fans και ελπίζω να κάνουμε ακόμα περισσότερα show στην Ελλάδα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου