Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Δισκοκριτική Helloween

Helloween: “Gambling with the devil”
(Nuclear Blast)

Μετά από ένα ακριβώς χρόνο από το επιτυχημένο “Keeper Of The Seven Keys ΙΙΙ: The Legacy” και την ακόμα πιο επιτυχημένη περιοδεία του, οι Helloween επιστρέφουν δριμύτεροι. Να σας πω την αλήθεια ήμουν απ’ αυτούς που δεν πήραν με καλό μάτι την κυκλοφορία του “Keeper…III”, όντας μεγάλος οπαδός του σχήματος εδώ και πολλά χρόνια, πιστεύω ότι ο Weikath επεδίωξε να κάνει μια ιστορική διόρθωση και να δώσει στους οπαδούς του παρελθόντος ένα άλμπουμ που να έχει όλα τα στοιχεία αυτού. Το κατάφερε?
Εγώ είμαι της γνώμης ότι το έκανε μόνο και μόνο για να βουλώσει στόματα. Ο ίδιος έχει πει ότι η συνέχεια των “Keeper I&2” είναι το “The Time Of The Oath” και συνηγορώ απόλυτα με την άποψη του. Το όλο κλίμα αυτής της εποχής από πλευράς συνθέσεων αλλά και ατμόσφαιρας υπάρχει μέσα σ’ εκείνο το άλμπουμ. Κάτι άλλο που πέτυχε ο Mike με την κυκλοφορία του προηγούμενου άλμπουμ ήταν να πάρει στο άρμα των Helloween και τους παλιούς οπαδούς. Προς το παρών τα έχει καταφέρει, αν αυτό έχει διάρκεια, θα δείξει στο μέλλον.
Όλο αυτό τον πρόλογο τον έκανα για να καταλήξω στο “Gambling With The Devil”. Ο δίσκος έχει στοιχεία απ’ όλες τις περιόδους των Helloween. Θα βρείτε στοιχεία από τα “Keepers I,II&III” αλλά και από τις εποχές “Time Of The Oath”, “Better Than Raw” και το παρεξηγημένο απ’ τους ίδιους “The Dark Ride”. Κομμάτια όπως “The Saints”, “Paint a new world”, “Dreambound”, “The Final Fortune” και “The Bells of the seven hells” θα μπορούσαν άνετα να είναι στο “Time Of the oath” ή στο “The Dark Ride”. Είναι κομμάτια που αντιπροσωπεύουν την ωρίμανση και την συνθετική ικανότητα των κολοκυθών να χαράζουν τον δικό τους δρόμο και να μην ακολουθούν, έχουν σκοτεινά στοιχεία και ακόμα τα riff σε μερικά απ’ τα παραπάνω κομμάτια πλησιάζουν την thrash αισθητική. Όμως έχουμε ακόμα πιο σκληρά κομμάτια από τις κολοκύθες που μου θύμισαν σε κάποια φάση τα riff…Pantera, “Kill It” και “I.M.E.” είναι συνθέσεις οι όποιες μπορούσαν άνετα να υπάρχουν στο “Better than raw”. Κοφτά riffs και rhythm section που σπάει κόκαλα. Ο Markus και ο Dani έχουν δέσει και αυτό φαίνεται με τον τρόπο που ακούγονται όταν παίζουν σε κάποια σημεία μόνοι τους, απλά κορυφαίοι. Σε ένα άλμπουμ που κυκλοφορεί κάτω απ’ το όνομα Helloween, δε λείπει και το hit. Το “As Long as I fall” είναι ένα πιασάρικο και εμπορικό -με την καλή έννοια- κομμάτι με έντονη μελωδία και μια hard rock υφή. Και έλεγα και εγώ δε θα υπάρχει και ένα υπεραισιόδοξο κομμάτι του Mike μέσα σε αυτή τη δισκάρα, το “You can do it” είναι μια συμπαθέστατη σύνθεση με πολύ μελωδία και έναν Andy να μεταμορφώνεται σε χαρούμενο ανθρωπάκι. Το τελευταίο άσμα του άλμπουμ ονόματι “Heaven tells no lies”, είναι ότι καλύτερο για να τελειώσεις ένα άλμπουμ που έχεις κάνει μεράκι και πραγματικά το αγαπάς. Μια σύνθεση που βλέπεις τι δέσιμο έχει αυτή η μπάντα.
Οι Helloween είναι μια μπάντα που έχει περάσει πολλά. Αυτοκτονίες, αποχωρήσεις, τσακωμούς με εταιρίες. Δεν είναι και λίγα αυτά. Η κρίση για τους Γερμανούς διήρκεσε ευτυχώς τέσσερα χρόνια. Επανήλθαν δριμύτεροι με το “Master of the Rings” και μετά σάρωσαν τα πάντα με μια νέα φωνή. Ο Andy έδωσε πνοή στο group που ο Kiske αν και φωνάρα, δε κατάφερε στα πέτρινα χρόνια. Ο Mike αν και όχι και ο πιο εύκολος άνθρωπος κράτησε την μπάντα σε πολύ αξιοσέβαστα επίπεδα και εγώ του βγάζω το καπέλο. Θέλει να κρατάει ισορροπίες μέσα στο συγκρότημα και τα καταφέρνει. Γι’ αυτό και οι τόσες αποχωρήσεις μελών που συνθετικά άξιζαν και με το παραπάνω. Απλώς θέλει να κρατάει την ταυτότητα των Helloween που τόσο πολύ έχει μοχθήσει για να την αποκτήσει μαζί με τον Markus και παλαιότερα με τον Kai και τον μακαρίτη Ingo. Το “Gambling with the devil” είναι ένα άλμπουμ που συνεχίζει την παράδοση των Helloween να κρατάνε στα χέρια τους την power metal κοινότητα και ότι αλλαγή και αν κάνουν, οι άλλοι απλώς να ακολουθούν. Αυτή είναι η δόξα και η τιμή που διέπει αυτόν τον κολοσσό. Εγώ καλοσώρισα στην ψύχη μου ένα ακόμα πόνημα της αγαπημένης μου μπάντας…
Γιατί να το αποκτήσετε: Γιατί μαζί με τους Mystic Prophecy, Masterplan και Firewind οδηγούν προς τη δόξα ξανά αυτό το ιδίωμα.
Site: www.helloween.org

9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου