Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Δισκοκριτική In Flames

In Flames-“A sense of purpose”
Εκεί επάνω στα παγωμένα εδάφη της Σουηδίας δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σχολή ονόματι N.W.O.S.D.M., ένα ιδίωμα που μας συντροφεύει εδώ και 18 περίπου χρόνια. Οι πρεσβευτές τους πάρα πολλοί, από τα υπόγεια της Στοκχόλμης μέχρι και στα σύνορα με την Νορβηγία. Αυτό τον καιρό κύριοι πρεσβευτές του είναι οι In Flames, Dark Tranquility και Arch Enemy. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με τους πρώτους, με τους υπόλοιπους έχουμε ασχοληθεί κατά κόρον και θα συνεχίζουμε να ασχολούμαστε μιας και η έμπνευση τους είναι απύθμενη.
Το “Sense of purpose” διαδέχεται με επιτυχία το “Soundtrack to your escape” μιας και είναι ένα πολύ δυναμικό άλμπουμ γεμάτο συναίσθημα και στιχουργική ωμότητα. Οι In Flames για άλλη μια φορά μας παρέδωσαν μαθήματα όσον αφορά πόση μελωδία βάζεις σε ένα death metal άλμπουμ, που πρέπει να κόψεις , πως πρέπει να είναι το μπάσο και άλλες πολλές λεπτομέρειες που συμβάλουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο “Sense of purpose” έχουμε διάχυτες μελωδίες από τις κιθάρες που σε αυτό τον τομέα υπηρετούν την σιδηρά παρθένα με τον καλύτερο τρόπο. Το μπάσο προσδίδει τα απαραίτητα γεμίσματα που χρειάζεται ένα κομμάτι για να είναι βαρύ και τα drums είναι περισσότερο σε mid tempo φάση αλλά έχουν και τα γρήγορα σημεία τους. Όσο για τον Anders ο τύπος δίνει ρέστα για άλλη μια φορά και μαζί με τον Stanne είναι από τους πιο εκφραστικούς τραγουδιστές της Σουηδικής σκηνής. Τραγούδια που σου κάθονται στο μυαλό με την πρώτη ακρόαση είναι: “I’m highway”, “The mirror’s truth”, “Disconnected” και“Sleepless again”. Ένα απ’ τα πιο περίεργα κομμάτια που έχω ακούσει από τους Σουηδούς είναι το “The chosen pessimist”, εκπληκτική σύνθεση με μια ελαφριά γεύση από Tool(Ναι, καλά διαβάσατε!). Υπάρχουν κομμάτια μέσα που θα σας φέρουν στο νου τη νοσταλγημένη από πολλούς εποχή του “Jester’s Race” και “Colony”, αυτά είναι: “Condemned”, “Drenched in fear”, “Alias”και “March to the shore”. Πριν ανέφερα το “The chosen pessimist”, αυτή η σύνθεση είναι έξω απ’ το γαλαξία των In flames κι όμως κατάφεραν να της δώσουν γαμάτα την ατμόσφαιρα του άλμπουμ. Ο Anders κάνει ότι δεν έχει κάνει τόσα χρόνια. Φτάνει στο ναδίρ της ερμηνείας τη φωνή του. Όσο για την παραγωγή, ότι και να πούμε είναι λίγο.
Οι In flames, μαζί με τους Dark tranquility και τους Arch enemy οδηγούν το ιδίωμα τους πέρα από τα άστρα και τους γαλαξίες των στενών ορίων του Death metal. Παίρνουν στοιχεία από τα πάντα που ακούνε ή μελετάνε ή ζούνε, Είναι ψαγμένοι καλλιτέχνες, δημιουργούν διαμάντια στην μουσική μας και όταν βρίσκονται στο δρόμο μαζί με αυτά διασύρουν τα πάντα στο διάβα τους.
Γιατί να το αποκτήσετε: Σουηδία= Σταθερή αξία εδώ και κοντά μια εικοσαετία…
Site:
8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου